3e plaats of play-offs: hoe haalt Twente nog Europese competitie?

FC Twente is een van de ploegen in de Nederlandse Eredivisie die altijd goede klasseringen kan behalen en daarom ook regelmatig te gast is in het EK. Ook dit seizoen kan de ploeg een Europese wedstrijd bereiken, maar directe kwalificatie lijkt slechts beperkt mogelijk. De derde plaats in de competitie geeft direct recht op deelname aan de Conference League.

Maar Twente, met zes punten achterstand, moet er rekening mee houden dat het misschien niet genoeg is. Het wordt dus waarschijnlijk de Conference League play-offs, die na afloop van het reguliere seizoen worden gehouden.

 Voor deze alles-of-niets-wedstrijden is altijd veel belangstelling van toeschouwers, dus voor deze wedstrijden kunnen nu al kaarten en artikelen uit de fanshop worden aangevraagd. De betaaldienstverlener iDEAL kan hierbij goed van dienst zijn, want het gebruik ervan is wijdverbreid. Zelfs het populaire online casino met iDEAL biedt de beste mogelijkheden.

FC Twente Enschede en de Europacup

FC Twente heeft in de jaren zeventig zeker zijn beste tijd gehad in de Europacup. In die tijd boekte de club extreme successen waar men tegenwoordig alleen nog maar weemoedig naar kan kijken. Het grootste succes in de geschiedenis van de club was de deelname aan de UEFA-Cup-finale van het seizoen 1974/75, toen Twente de finale bereikte en vervolgens, na een 0:0 eerste leg tegen Borussia Mönchengladbach, de tweede leg met 1:5 verloor in de Niederrhein.

Het bleef het enige finaleoptreden voor de club uit de provincie Drenthe. In het seizoen 1977/78 haalde de club opnieuw de halve finale van de Europese kampioensbeker voor clubs, maar was kansloos in twee wedstrijden tegen RSC Anderlecht. In het seizoen 2010/11 plaatste Twente zich voor de eerste en tot nu toe laatste keer voor de groepsfase van de Champions League.

De club had een moeilijke poule met zwaargewichten Tottenham Hotspur, Inter Milan en Werder Bremen. Toch wist de ploeg als derde te eindigen en zich zo te plaatsen voor de Europa League. Daar bereikte de club de kwartfinales en werd na twee nederlagen tegen FC Villareal uitgeschakeld.

In het huidige seizoen 2022/23 was FC Twente doorgedrongen tot de voorronde in de Conference League en trok in de vorm van de loting AC Florence een zware tegenstander. Hoewel Oranje opofferend speelde, had Florence na een 0-0 en een 2-1 overwinning een nipte voorsprong. Twente moest alle hoop op grote Europese bekeravonden snel begraven.

Het doel is nu om voort te bouwen op het succes van het vorige seizoen en opnieuw minimale kwalificatie voor de Conference League te bereiken. De ongrijpbare 3e plaats op de ranglijst zou daar recht op geven. Het alternatief is het winnen van de play-offs van de teams van de 4e tot en met de 7e plaats in de Eredivisie. Dit kan echter een zeer moeilijke onderneming blijken te zijn.

De play-offs en hun bijzondere dynamiek

Al vele jaren wordt in het Nederlandse voetbal af en toe een play-off ronde gespeeld na de speeldagen van het reguliere seizoen. De play-off regeling voegt echter een zeer uniek element toe aan de seizoenstabel. Terwijl de reguliere tabel een weergave is van de prestaties van een heel jaar, worden de play-offs beslist in een paar wedstrijden en is de huidige vorm in de regel zeer bepalend.

De prestaties van een heel seizoen kunnen in enkele ogenblikken verloren gaan. Wie in de play-offs wil zegevieren, heeft eerst mentale weerbaarheid nodig. Het team dat het best met druk kan omgaan, zal de wedstrijden gemakkelijker doorkomen. Hier komt de ervaring van de spelers om de hoek kijken. Twente heeft een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar in de ploeg, waardoor het een vrij jong team is.

Dit team heeft nog niet zoveel druk gehad dat je niet met zekerheid kunt zeggen hoe het zal reageren. Mentaal sterke teams hebben altijd de mogelijkheid om hun doelen in een paar wedstrijden te realiseren. Daarnaast is er natuurlijk het feit dat teams absoluut gespaard moeten blijven van ernstige blessureproblemen, vooral in de play-off tijd.

Als een belangrijke speler ontbreekt, zelfs na een sterk seizoen, kan bijna alles al verloren zijn voordat de eerste aftrap is genomen. Teams met een goede verdediging komen vaak als beste uit de bus, omdat zij in staat zijn om teams met sterke individuele talenten in de aanval het hoofd te bieden. Een doelpunt wil dan altijd komen uit een standaard of een voorzet.

Het spektakel van de play-offs

Voor de fans zijn de play-offs een ander hoogtepunt van het naseizoen. Hier laaien de emoties hoog op en ontstaan vaak onvergetelijke wedstrijden als alles op scherp staat. De spanning die in een play-off ronde kan ontstaan is niet te vergelijken met een normale seizoenswedstrijd, want er staat aanzienlijk meer op het spel.

Ook in Nederland kunnen de ploegen van de 4e tot en met 7e plaats zich weer onderscheiden, omdat na het seizoen de aandacht uitsluitend op hen is gericht. Dit gaat zo ver dat voor deze wedstrijden zelfs tv-uitzendingen worden gepland, die dan een groot kijkerspotentieel met zich meebrengen. Hier kan de club compleet nieuwe fans krijgen als deze fase benut kan worden.

Twente kan dit seizoen echt schitteren in de thuiswedstrijden. De "Tukkers" zijn de op één na beste thuisploeg van de hele competitie en staan op eigen veld bijzonder weinig doelpunten toe. Dat kan een belangrijke vaardigheid zijn in de play-offs. Uit gaat het daarentegen lang niet zo goed. Een matige 10e plaats op de ranglijst geeft niet per se hoop dat thuis winnen in de play-offs echt mogelijk is.

Twente heeft het hele seizoen grotendeels constant gespeeld en er is geen reden waarom de club nu ineens in een zwakke fase terecht zou komen. Vaclav Cerny en Ricky van Wolfswinkel zijn de meest productieve spitsen van de club en hun gezondheid is een sleutel tot succes in de play-offs.

Conclusie over Twente Enschede en kwalificatie voor het EK

Twente kan zich dit seizoen naar het EK spelen, maar het wordt een moeilijke weg. Directe kwalificatie is al zo goed als gedaan en het doorlopen van de play-offs kent veel onzekerheden. Toch zijn alle kansen aanwezig.

AZ nieuws Ajax nieuws Almere City nieuws Excelsior nieuws FC Twente nieuws
FC Utrecht nieuws FC Volendam nieuws Feyenoord nieuws Fortuna Sittard nieuws Go Ahead Eagles nieuws Heracles Almelo nieuws NEC nieuws PEC Zwolle nieuws PSV nieuws
RKC Waalwijk nieuws SC Heerenveen nieuws Sparta Rotterdam nieuws Vitesse nieuws

Fctwentenieuws.nl

Bezoek Fctwentenieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over FC Twente van Enschede. Blijf op de hoogte van de laatste FC Twente transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens FC Twente wedstrijden.

Fctwentenieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Fctwentenieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Fctwentenieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Fctwentenieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.